GEDICHT
Naast de schoollessen willen we ook dat de kinderen zich creatief weten uit te drukken. Dat kan door middel van knutselen, tekenen, schrijven, muziek, zang, rollenspel en... poëzie.
Poëzie is bij uitstek een bezigheid waarbij allerlei componenten van schoolwerk samenkomen; taal, spelling, schrijven, lezen. Het stimuleert hen hun woordenschat uit te breiden en leert het iets over te brengen aan een lezer.
Een lezer die zich moet kunnen verplaatsen in wat zij voor ogen hebben. Laatst stond ik met Isaac naar `t meer te kijken. Ik vroeg hem te beschrijven wat hij zag. Hij zag dat `t water grijs was. "zie je nog meer kleuren?" "ja, ook blauw en groen" "en nog meer?" hij tuurde geconcentreerd over het water. "ook rood en paars en beige" - "en waar komen die kleuren vandaan?" "van het water" "nee, het water is doorzichtig" Het was even stil. "van de lucht en het land" "ja klopt! Het water reflecteert slechts. Dat kun je heel mooi vertellen in een gedicht."
'Een gedicht' dat was het thema van de les van vandaag. Agnes gaf het thema 'herfst' en ging met de kinderen zitten. "welke woorden horen er bij herfst?" Ze schreef het woord 'herfst' in het midden van een vel papier en tekende er allemaal cirkels omheen. De kinderen moesten de trefwoorden in de cirkels schrijven. Langzaam druppelden de woorden op papier; 'koud, warm, bladeren, regen, zon...' Nu hadden ze een kader voor hun verhaal op rijm. Nu moesten ze nog geordend worden in ritmisch klinkend geheel.
Isaac en Aaron deden hun uiterste best en beide schreven ze hun eerste gedicht; herfst!
De herfst
De blaadjes vallen van de bomen
Hoe zou dan nu komen?
De blaadjes zijn rood, oranje, geel
Op de grond liggen er al heel veel
Daar tussen een hazelnoot
Een eekhoorn hapt van eekhoornbrood
ISAAC
De herfst
Soms schijnt de zon
De bladeren zitten in de ton
Soms valt er veel regen
Daar kan ik wel tegen
Soms is het lekker warm
De zon schijnt op mijn arm
Soms is het koud
dan eet ik warme havermout
AARON
Reacties