ZES OPVOEDERS

In een groot gezin zijn niet alleen de ouders de opvoeders. Het is één estafetteloop waarbij je als ouders éérst het stokje door gaf en nu, soms, heel soms, aan de zijlijn staat. Met of zonder kopje koffie.

`s ochtends vroeg wordt Christoph al uit bed getild door Jona. Isaac pakt zijn fles, spoelt het om en vult het met melk. Maartje houdt Christoph op schoot terwijl hij lurkt. Isaac zet koffie. Aaron houdt Jona in de gaten. Als hij wat stouts doet, krijgt hij van z`n grote broer een tik.

Van een afstand horen wij Jona af en toe huilen, maar dat ebt weer weg in het spelen met Maartje en Christoph op het vloerkleed. Dat spelen trekt teveel aandacht en smoort de tranen voordat ze over zijn bolle wangen vloeien.

"Papa, Jona heeft een koekje gepakt!" Zo storm Aaron de kamer binnen. Jona rent er schreeuwend achteraan : "niette waar Aaron 'daan" - "Ik heb `m al een tik gegeven, papa... en het koekje afgepakt" - "Aaron slappejanus" zegt Jona en lacht zijn schuld weg. Nu lacht iedereen. Iedereen is nu wakker. Hier kan geen wekker tegenop..

Het huis is één grote rotzooi. Alle mogelijke speelgoed ligt door elkaar. Puzzelstukjes en Duplo blokken op de bank, papier afval op de vloer, lege melkpakken in de gang en kruimels op elke centimeter van de tafel.

Papa vraagt: "wie wil er koffie?" "Ik" "Ik" "Ik" "Ik" - "dan moet `t eerst netjes worden" en voordat hij klaar is met spreken wordt alles opgeruimd. Maartje pakt alle Duploblokjes, Aaron veegt de tafel met (schoon!) WC papier, Isaac pakt de koffiekan, de kopjes en de slagroom. Aaron veegt de vloer met snippers en Christoph; die staat inmiddels aan de tafel en strekt zijn handje uit om een plakje cake te pakken.

Als een wervelwind is alles opgeruimd. De koffie wordt geschonken. Iedereen lurkt. Dan wordt er weer gespeeld en binnen een kwartier is het wederom een troep. Maartje zet de radio aan. Christoph kruipt naar de kerstboom en trekt de stekker los. Jona geeft hem een tik op de hand en roept; "nee magge niet!" Christoph huilt wat terwijl hij over het kleed kruipt. Hij ziet weer wat nieuws.  Isaac schenkt opnieuw de koffie in en gaat dan aan tafel tekenen. Aaron danst met Maartje op de kerstmuziek. Christoph ligt weer onder de kerstboom en rukt aan de stekker. Jona ziet de kerstboom weer uitgaan en rent weer, tikt weer en roept weer. etc..etc..

In die geweldige chaos drinken wij koffie en worden we langzaam wakker. Om ons heen vinden kinderen van alles van van alles en grijpen ze in. Ze helpen in huis, maar elk, lager in rang, wordt door hen kordaat opgevoed. Jona voedt Christoph op, Maartje voedt Jona op en soms, heel soms, draait de opvoedingsmotor óók zonder ons en kunnen wij te midden van de drukte, even heerlijk ontspannen.


Reacties

Populaire posts van deze blog

STRIJD

DE CHAOS VAN EEN DOORSNEE WEEK

KNAKWORSTEN